2018日本全國紅葉10大景點

日本JALAN紅葉排行榜2018結果出爐

紅葉季又來到日本!

全日本47個道縣,紅葉絕景如此多,究竟值得遠赴有幾個?大家又去咗幾多過!

由日本最紅網上溫泉酒店平台JALAN調查得出的「紅葉排行榜2018」,就可算是其一參考指標。

是次調查結果由日本全國533名男女投選得出,結果顯示京都府平等院成為2018年度ACE,原因為鳳凰堂、六角堂等傳統建築與寺內紅葉相映成襯;而跟隨其後的各縣代表則有蔦沼、寸又峽等著名自然風光,尚在盤算追楓行程的各位可當作權威參考之一!

排名如下:
①京都府平等院
②青森縣蔦沼
③山梨縣紅葉隧道
④靜岡縣寸又峽夢之吊橋
⑤兵庫縣姬路城好古園
⑥宮城縣鳴子峽
⑦茨城縣國營日立海濱公園
⑧滋賀縣水杉並木
⑨大阪府明治之森箕面國定公園
⑩愛知縣香嵐溪

資料來源:
https://www.jalan.net/news/article/284130/

 

2018富士紅葉祭一天行程推薦 :

如果大家想睇紅葉 , 又怕麻煩吾知點搭車去 . 大家可以參考我司嘅 (東京富士紅葉祭一天團 )

11月1-23日天天出發 ,  一人成團。廣東話工作人員隨行 ,

暢遊富士紅葉祭、河口湖旁的天上山公園、忍野八海及御殿場Outlet Shopping

有關行程及網上報名 :

https://goo.gl/8xyLcP

 

 

 

About the Author

JR Pass及日本鐵道票全港最齊 接受日圓付款 門市現金即時出證 京都嵐山小火車 保津川遊船 即日確認 冬日GALA滑雪Package現己接受報名 忽略